Perfume Etiquette

Nije se taj još uvijek rodio, koji mirisati lijepo nije volio. Bar dok nije pronašao svoj jedan jedini, pravi match. Ali, there’s a catch – postoje zlatna pravila nošenja i korištenja parfema koja bi trebalo pratiti kako bi parfem koji nosimo zasjao svojim pravim sjajem i kako bi on bio ekstenzija naše osobnosti, a pritom ne narušavajući intimu njušnih pupoljaka slučajnih prolaznika.

U nastavku vam donosim 6 zlatnih pravila koja sam naučila do sada.

Timing is key

Jeste li ikada primjetili da vas netko pokušava ugušiti svojim parfemom na javnom mjestu, u kinu, kazlištu, avionu, u restoranu ili u čekaonici recimo kod doktora? I sure did. Jednom me u restoranu posluživao konobar koji je nosio nepobjedivi Creed Aventus, koji je sjajan parfem, ali je moje dining iskustvo bilo apsolutno pokvareno, jer se nisam uopće uspjela fokusirati na okus hrane, budući da je njegov parfem stalno pokušavao pronaći put do mog nosa.

Dogodilo se i da sam ja pokušala prijateljicu ugušiti slavnom crnom orhidejom Toma Forda, u autu zagrijanom na 25 stupnjeva, hermetički zatvorenih prozora i vrata, dok je vani puhala bureština. Zašto spominjem buru? Jer sam mislila da će se parfem na njoj izračiti i da neće biti toliko intenzivan, u moju obranu. Međutim, kulmuliralo je mojim izbacivanjem iz auta, jer su se zbog mene i mog parfema probudile instant mučnina i glavobolja, u paketu.

Ukoliko želiš druge fascinirati svojim parfemom, pokušaj možda pripaziti kakve parfeme i note koristiš kada ćeš biti u zatvorenom prostoru, a pogotovo u blizini drugih ljudi. Restoran ili kazalište možda nisu najbolje mjesto za olfaktorne distrakcije i gurmanske, nametljive, kožne, mračne i intenzivne parfeme.

Umjesto toga, sjajno bi bilo na takvim mjestima koristiti nešto što samo ti možeš osjetiti – svježe, citrusne note, poput naribane kore agruma, začini, sve što miriše zeleno – mentu, bosiljak.

 

Parfemi koji neće pokvariti experience/već će ga naglasiti:

Jo Malone – Sea Salt & Wood Sage

Hermès – Terre D’Hermes

Creed – Erolfa

Killian – Vodka On The Rocks

Profumum Roma – Acqua Viva

Hermès – Hermessence Epice Marine

Hermès – Eau D’Orange Verte

Creed – Selection Verte

Hermès – Twilly D’Hermes

Nishane – Ege/ΑΙΓΑΙΟ

Jo Malone – Lime Basil & Mandarin

Montale – Fantastic Basilic

Chanel Paris – Deauville

Manje = Više

Iako ovo zvuči kao jedan izlizani klišej, on to zapravo nije. Ukoliko se doslovno utopiš u parfemu, to ne znači da ćeš mirisati bolje i intenzivnije. To znači da ćeš biti nametljiv, a želiš biti odmjeren i diskretan. I nepotrebno ćeš rasipati parfem. Umjesto toga pokušaj se fokusirati na pulsne točke, koje su najtopliji dijelovi tijela – toplina pomaže u otpuštanju slojeva mirisa.

Pulsne točke na koje se nanosi parfem su: zglobovi, vrat, laktovi, iza koljena, u udubljenju grla (blizu ključne kosti) i trbuh iznad stidne kosti.

Ukoliko volite nanositi parfem po kosi, neka za to bude rezerviran parfem za kosu ili bar onaj koji ne sadrži alkohol koji isušuje kosu. Ukoliko parfem špricate po odjeći, nemojte zaboraviti da vam od njega mogu ostati mrlje.

Ključ trajnosti = Hidratizirana koža

Još jedna od tvrdnji gdje hidrataciju stavljam visoko u popis je njena korist kod maksimizacije trajnosti parfema. Dakle, ako želite da vam parfem duže traje, obavezno hidratizirajte kožu prije samog nanošenja.

 

Preskočite trljanje parfema

Koliko god ovaj čin svi radimo automatizmom i koliko god elegantno izgleda trljati zapešće o zapešće, on je zapravo najveća i najčešća greška koju radimo. Parfem bi se prirodno trebao osušiti na koži, jer na taj način nećemo uništiti mirisne note te će se one neometano otvarati i odigradi svoju ulogu.

Količina je bitna

Parfemi sadrže različite razine koncentracije mirisa, što znači da će imati različit intenzitet kada ih nanesete na kožu. Što je miris koncentriraniji, to će dulje trajati i biti će potrebna manja količina.

parfum –  su mirisi s oznakom ‘parfem’ i oni imaju najveću koncentraciju mirisa; dvije šprice su sasvim dovoljne

eau de parfum – ‘parfemska voda’; trebalo bi biti dovoljno špricnuti je na ključne točke na tijelu tri do četiri puta

eau de toilette – ‘toaletna voda’ ima najblaži miris i potrebno ju je nanijeti više puta na kožu kako bi se osjetio intenzivniji miris

Kako odabrati svoj, prepoznatljiv parfem?

Vraćamo se na temu sveopće pomame parfemima koji su u trendu, o kojoj sam nedavno pričala na Instagramu. Trenutno su u trendu sjajni parfemi poput Baccarat Rougea 540 ili Xerjoff Erbe Pure, iako su to sjajni parfemi, ne želimo svi mirisati isto. Svojedobno su to bili i Dior Hypnotic Poison i Paco Rabanne 1 Million, oba predivni parfemi kojima je status aspolutno uništen zbog pretjerivanja. Parfem je ekstenzija naše osobnosti, osjećaja i informacije koju želimo prenijeti drugim ljudima. Fragrantica je sjajno mjesto koje će vam pomoći snaći se u notama, parfemima i svemu što se tiče parfema.

Pet zapovijedi odabira pravog parfema:

1. Parfem koji nosite definira vas, ne druge!

2. Obratite pažnju i na reakciju drugih ljudi – parfem zbog kojeg se osjećate sjajno i na koji drugi sjajno reagiraju obično je ‘the one’.

3. Ne kupujte parfem bez testiranja!

4. Eksperimentirajte – ponekad se nije loše oprostiti od omiljenog parfema i okrenuti novu stranicu.

5. Kako se osjećate kad ga nosite? Jeste li s njim samopouzdaniji i bolje raspoloženi?

Photo credit: Mirjam Flatau, Aymie Cahill.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.